"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Monday, Mar 04th

Last update07:29:38 PM

Anus (hemoroizi, fisur? anal?, abces perianal, fistul? perianal?)

Definitie
Hemoroizii sunt dilatatiile venelor situate la nivelul submucoasei canalului anal si rectului inferior (pachete hemoroidale). Acestea pot atinge dimensiuni suparatoare si pot fi exteriorizati prin anus. complicandu-se in diverse moduri - sangerare prin fisura la baza acestora sau prin fistula venoasa, tromboza hemoroidala sau prolaps.

Aceasta afectiune este extrem de raspandita si apare atat la persoanele de sex masculin cat si la cele de sex feminin.
Hemoroizii sunt clasificati in functie de localizare in:
- interni - situati in interiorul canalului anal, si
- externi - iesiti afara din canalul anusului.

hemoroizi 1
Cauze:
- ortostatismul prelungit;
- tusea cronica;
- efortul fizic intens, prelungit;
- constipatia cronica/diareea cronica;
- sarcina (prin compresie pelvina);
- imbatranirea determina alterarea peretilor vasculari
- boli de ficat;
- tumori pelvine sau ale rectului ce apasa pe venele de la acest nivel.
hemoroizi 2

Simptome
Apar doar in cazul aparitiei unor complicatii:
- fisurile anale ce pot provoca dureri intense si sangerari importante;
- abcese perianale (colectii de puroi situate in regiunea din jurul anusului cu posibilitatea agravarii acestora prin extensie in vecinatate sau cu evacuare spontana si eventual reaparitie ulterioara);
- fistule perianale (comunicare anormala intre rect sau canalul anal si regiunea vecina);
- prurit (mancarime) la nivelul anusului;
- iesirea hemoroizilor prin canalul anal(prolaps) cu revenirea lor dificila si dureroasa.

Complicatii
Cea mai frecventa complicatie a hemoroizilor interni este reprezentata de sangerarea acestora datorata ranirii lor de catre materiile fecale tari in cazul constipatiei. Sangerarea este cu sange rosu proaspat ce apare odata cu scaunul, fiind observata in vasul de toaleta sau pe hartia igienica, care ingrijoreaza de cele mai multe ori bolnavul. O alta complicatie a acestora este procidenta lor, adica trecerea lor prin orificiul anusului devenind greu de trecut inapoi in canalul anal, fiind durerosi si inflamati. Hemoroizii externi se pot complica prin trombozare si inflamare prezentand durere la acest nivel, foarte suparatoare pentru bolnav. De asemenea, hemoroizii externi pot sangera.

Diagnostic
In cazul prezentei sangelui in scaun, pentru a putea tine diagnosticul de hemoroizi sangeranzi, medicul va trebui sa exploreze bolnavul pentru a face deosebirea dintre o sangerare datorata hemoroizilor si cea datorata altor cauze - cel mai frecvent un cancer de intestin gros.
Tuseul rectal este o manevra obligatorie si de rutina a oricarui bolnav si in special a celor ce acuza simptome in aceasta regiune. Aceasta explorare care poate oferi informatii pretioase referitoare la regiunea anusului, se efectueaza cu manusa si lubrifiant cu bolnavul asezat in coate si genunchi sau pozitie ginecologica. Pentru o examinare mai complexa se poate utiliza anuscopul sau rectoscopul. Examinarea directa a rectului poate fi efectuata si prin recto-colonoscopie, ce va permite si vizualizarea sigmoidului si a intregului colon excluzand astfel eventuale leziuni patologice cu sangerare.

Tratament
In cazul inflamarii acestora, trombozei hemoroidale si iritatiei hemoroizilor tratamentul recomandat este in general aplicarea locala de unguente cu continut de substante antiinflamatoare, analgezice sau chiar substante anestezice, supozitoare cu continut similar, iar in cazurile asociate cu constipatie se vor administra laxative.
Igiena locala riguroasa reprezinta un element de maxima importanta.
Dupa disparitia simptomelor de inflamatie se va interveni chirurgical ( sub rahianestezie) practicandu-se rezectia hemoroizilor, aceasta fiind singura modalitate terapeutica curativa - hemoroidectomie.

Postoperator:
- eliminarea factorilor predispozanti: constipatia, iritatia locala, sezutul prelungit;
- regim alimentar regulat cu alimente cu continut crescut de fibre vegetale cu rol in reglare a peristalticii (miscarilor tubului digestiv);
- mod de viata sanatos cu miscare, sport si evitarea sedentarismului;
- evitarea condimentelor si alcoolului, mai ales in timpul crizei hemoroidale.

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392