"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Monday, Mar 04th

Last update07:29:38 PM

Membre inferioare (varice, amputa?ii)

Varicele (boala varicoasa) - este o afectiune generala cronica, caracterizata printr-un proces degenerativ al peretelui venos, pe care se grefeaza in conditiile date dilatatii venoase permanente, deseori circumscrise, neregulate, cu aspect sinuos sau ampular, numite varice. Cand sunt situate superficial, aceste vene devin vizibile, dilatate si produc adesea simptome caracteristice - oboseala, senzatia de greutate sau durere in membrul respectiv. In cazurile severe, varicele se pot rupe sau pot da nastere la leziuni ulcerate, deschise, la suprafata pielii. varice 1
Localizarea cea mai frecventa a varicelor este la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse. Varicele pot aparea atat la femei cat si la barbati la orice varsta.

Simptomatologie
:
- senzatie de greutate la nivelul membrelor inferioare;
- dilatatii venoase;
- edeme ale membrelor inferioare;
- scaderea pilozitatii;
- senzatie de tensiune dupa ortostatismul prelungit.

Complicatii ce apar in absenta interventiei chirurgicale:
- ruptura varicelor cu hemoragie importanta greu de controlat;
- leziuni dermo-epidermice;
- ulcer varicos;
varice 2

- tromboflebita superficiala, in care domina reactiile inflamatorii ale venelor superficiale (roseata pielii) si mai putin generatoare de embolii; sunt intalnite in varice, unele forme de arterita in endoflebite medicamentoase;
- tromboflebita profunda, caretrebuie corect diagnosticata, deoarece poate sa produca embolii pulmonare; apar indeosebi in perioada postoperatorie, dupa sarcina, diverse infectii, neoplasme. In 60% din cazuri survin la bolnavi cu imobilizare prelungita la pat, cu afectiuni casectizante sau boli infectioase.

Tratamentul curativ este complex.
Safenectomia subcutanata(stripping) insotita de extirparea pachetelor varicoase gambiere este denumirea interventiei chirurgicale ce se realizeaza asupra vaselor de sange inflamate, strangulate si tumefiate de la suprafata pielii.
Masurile complementare sunt locale (compresie externa prin ciorap elastic) si generale ( evitarea ortostatismului prelungit, fizioterapie, medicatie flebotonica, vasopresoare, antiinflamatoare, antialgice).
Aceste vase de sange sunt de obicei situate pe picioare, in principal pa gambe si pe tibii. Prezenta acestor vase de sange dilatate va poate stanjeni, si poate provoca de asemenea un mare disconfort daca stati in picioare o perioada mai lunga de timp, disconfort care se va prezenta sub forma unei dureri sacaitoare si a unei senzatii de greutate .

Femeile sunt mult mai predispuse catre aceasta afectiune decat barbatii, datorita sarcinilor si a tendintelor generale de ingrasare rapida . Totusi aceasta afectiune are si un puternic factor genetic, asa ca, afectiunea se poate manifesta la mai multi membrii ale aceleiasi familii.

Exista multiple metode de tratare a varicelor, printre acestea numarandu-se exercitiile fizice, dietele echilibrate, ciorapii special conceputi pentru usurarea circulatiei si multe altele. In orice caz, cel mai eficient remediu este interventia chirurgicala.

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392