"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Monday, Mar 04th

Last update07:29:38 PM

Cancerul sanului reprezinta o afectiune datorat? dezvolt?rii anarhice ?i necontrolate a celulelor din ?esutul mamar.

Snii femeilor pot dezvolta diferite tipuri de noduli, dar numai o parte dintre ace?tia au potential malign.

Istoria de cancer n familie poate creste riscul apari?iei bolii.
 san 1

Simptomatologie:
 - un nodul la nivelul sanului sau axilei;
 - modificarea marimii sau formei sanului sau chiar asimetria vizibila;
 - leziuni la nivelul tegumentelor sanilor( tumorete, pete, alunite);
 - scurgeri sau sangerari la nivelul mamelonului care apar la exprimarea (stringerea) acestuia;
 - modificari ale mamelonului, cum ar fi retractia sau inversia, cruste la nivelul mamelonului;
 - un nodul la nivelul sanilor la barbati poate semnala acestui tip de cancer.

 san 2

Tratamentul chirurgical
Interventia chirurgicala indicata este mastectomia(extirparea glandei mamare) Amploarea exciziei glandulare mamare depinde in principal de marimea tumorii primare, tipul histopatologic, leziunile mamare asociate, localizarea tumorii, marimea sanului.

Tipurile de excizie ar putea fi clasificate sumar astfel:
- excizie locala (tumorectomie, biopsie excizio-nala, tylectomie) - extirparea tumorii macroscopice fara evaluarea microscopica a limitelor rezectiei.
- excizie larga sau rezectie mamara limitata -extirparea tumorii cu 1-2 cm de tesut mamar peri-tumoral cu scopul de a obtine margini ale rezectiei indeme, neinfiltrate neoplazic (asa-numitele margini negative).
- quadrantectomie - extirparea cadranului mamar in care se gaseste tumora impreuna cu tegumentele supraiacente si portiunea corespunzatoare a fasciei marelui pectoral.
Cu cat excizia glandulara peritumorala este mai ampla cu atat controlul local al bolii este mai bun si riscul de boala microscopica reziduala(recidiva) este mai mic, chiar daca rezultatul estetic nu este satisfacator.

Daca in urma exciziei exista totusi semne de boala reziduala aceasta poate fi controlata de iradirea postoperatorie, dovada este procentul de recidiva locala dupa chirurgia limitata si iradiere care este cuprins intre 2 si 8% la 10 ani. Exista studii care atesta ca urmata de o radioterapie adecvata excizia larga determina rezultatele acceptabile cu quadrantectomia.
Pentru a obtine astfel de rezultate, care atesta controlul local al bolii, trebuie ca selectia cazurilor care pot beneficia de un astfel de tratament sa fie corecta, rezectia peritumorala sa fie destul de larga si iradierea postoperatorie sa fie optima.

Este important de determinat daca marginile piesei operatorii sunt infiltrate neopiazic. Examenul histopatologic al marginilor rezectiei trebuie facut intraoperator( biopsie extemporanee) pentru a se efectua eventuala recupa in caz de margini pozitive. Informatiile obtinute prin examinarea tumorii (dimensiune, examen histopatologic, grad de diferentiere, receptori hormonali) si a tesutului peritumoral sunt esentiale pentru evaluarea prognosticului(evolutia la distanta).

Pentru o mai buna localizare a patului tumoral se pot plasa postoperator repere (agrafe metalice) mai ales daca incizia s-a facut la distanta de sediul tumorii sau a fost realizata reconstructia sanului.

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392