"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Monday, Mar 04th

Last update07:29:38 PM

Tiroid? (gu??, chiste, tumori)

Cancerul de tiroida
Defini?ie: este cea mai frecventa boala tumorala maligna a sistemului endocrin si se prezinta sub forma unuia sau mai multor noduli tiroidieni. Aparitia nodulilor la nivelul tiroidei nu este, in majoritatea cazurilor, ingrijoratoare, intru-cat acestia, in proportie de 90 % - 95% se dovedesc benigni, asadar inofensivi.

Nodulii maligni variaza de la cativa milimetri pana la 8 - 10 cm, riscul de cancer fiind mai mare cu cat nodulul este mai vouminos. Desi ajoritatea nodulilor tiroidieni maligni sunt nedurerosi, disconfortul aparut la nivelul acestora ridica suspiciunea de cancer tirodian. Cresterea rapida a unui nodul tiroidian este un semn ca situatia s-a agravat.
tiroida 1
 
Simptome

Cancerul tiroidian poate da o varietate de simptome printre care:
- tumefiere sau crestere in volum a gatului, cel mai comun simptom
- durere a gatului sau uneori a urechilor
- dificultate la inghitire
- dificultate la respiratie sau wheezing
- raguseala in lipsa unei raceli
- tuse continua fara prezenta racelii.

Unele persoane ar putea fi total asimptomatice. Doctorul poate detecta la acestia o tumefiere sau un nodul la nivelul gatului, la examenul fizic general.

tiroida 2

Cauze:
Expertii nu cunosc cauza exacta a cancerului tiroidian, dar se stie ca cei expusi la multiple iradieri atat din mediu cat si prin terapii medicale, au un risc mai mare de dezvoltare a acestui tip de cancer. O radiografie dentara nu va creste riscul aparitiei cancerului. Insa tratamente iradiante anterioare ale capului, gatului sau toracelui (mai ales in timpul copilariei) pot creste sansele aparitiei cancerului tiroidian. Iradierea era utilizata intre 1920 si 1950 pentru tratarea acneei sau amigdalelor marite, dar actualmente nu se mai foloseste in tratarea afectiunilor benigne.
Unul dintre cancerele tiroidiene, numit cancer tiroidian medular se transmite ereditar. Poate fi mostenita o anumita gena care creste riscul aparitiei acestui cancer.

Tratamentul
Cancerului tiroidian include interventia chirugicala, terapia cu iod radioactiv, tratament cu hormoni tiroidieni si in cazuri rare radio sau chimioterapie. O data tratat cancerul tiroidian este rareori recurent.
Inaintea inceperii tratamentului trebuie aflat cu exactitate care din cele cinci tipuri de cancer tiroidian este prezent. Acest lucru se face prin intermediul unei biopsii. Pin acest procedeu o mica portiune de tesut tiroidian este prelevata de obicei cu un ac. Tesutul tiroidian este apoi examinat la microscop.
Este de asemenea importanta determinarea stadiului in care se afla cancerul. Stadializarea arata daca s-a extins si cat de departe s-a extins cancerul. Ajuta si la luarea deciziei terapeutice. Stadializarea depinde de varsta si de rezultatele testelor efectuate dupa indepartarea chirurgicala a unei portiuni din glanda tiroida. Uneori pot fi excizati si ganglionii limfatici ai gatului si examinati daca prezinta metastaze.
In urma indepartarii tiroidei pot apare semnele hipotiroidismului - o lipsa de hormoni - si se vor administra hormoni tiroidieni sintetici pentru tot restul vietii. Aceste medicamente ajuta la reglarea metabolismului si a altor functii ale organismului influentate in mod normal de glanda tiroida.

Factori de risc
- dieta saraca in iod, care este o mare problema in tarile neindustrializate. La noi in tara iodul se adauga la sarea de masa sau in alte alimente
- antecedente de iradieri terapeutice la nivelul gatului sau capului in copilarie. Cu ani in urma iradierea era utilizata pentru a trata acneea, micoza scalpului, infectiile si pentru micsorarea amigdalelor si vegetatiilor adenoidiene. Iradierea la maturitate nu prezinta aceste riscuri
- expunerea la mari cantitati de radiatii ca de exemplu dupa acidentul de la Cernobal din 1986. Persoanele implicate in curatarea locului si cei care locuiau in apropiere au un procent mai mare de cancer tiroidian. Acest lucru a fost valabil si pentru adulti
- tiroidita Hashimoto in antecedente creste ricul limfomului tiroidian
- alte boli transmise ereditar, ca de exemplu sindromul Gardner si polipoza familiala. Aproximativ 20% din cancerele tiroidiene sunt in asociere cu alte boli mostenite
- varsta, majoritatea cancerelor tiroidiene fiind diagnosticate intre 30 si 50 de ani, desi poate aparea la orice varsta
- sexul, cancerul tiroidian fiind mai frecvent la femei.

Consult de specialitate
Se va apela la medicul specialist la prezentarea oricaruia din simptomele:
- nodul sau tumefiere la nivelul gatului, cel mai frecvent simptom al cancerului tiroidian
- durere la nivelul gatului sau a urechii care nu remite si nu e cauzata de raceala sau alergie
- raguseala fara legatura cu raceala
- dificultatea de inghitire
- tusea continua nerelationata cu raceala
- dureri osoase.

Investigatii
Pentru a diagnostica neoplasmul tiroidian medicul specialist va dori sa afle antecedentele personale medicale si va efectua un examen fizic general.
Daca este prezent un nodul tiroidian specialistul va cere o examinare tomografica sau o ecografie pentru o mai buna vizualizare a glandei tiroide. Daca medicul considera ca nodulul ar putea fi canceros va efectua o biopsie, prin care va preleva o bucatica de tesut tiroidian.

 Teste de sange:
- determinarea nivelului seric al tireoglobulinei, care creste in general in prezenta cancerului tiroidian, dar nu numai
- determinarea calcitoninei serice, care poate fi crescut in prezenta cancerului tiroidian medular
- determinarea antigenului carcinoembrionar, care ajuta la prognosticul terapeutic. Daca nivelul antigenului carcinoembrionar este mare ar putea fi prezent cancerul tiroidian medular, care este mai dificil de tratat decat alte tipuri de cancer.
Alte teste care pot fi facute inainte, in timpul sau dupa terapia pentru cancer tiroidian:
- scanarea cu iod radioactiv, ajuta la determinarea diseminarilor in afara glandei. Acest test se efectueaza dupa indepartarea chirurgicala a glandei
- ecografia tiroidiana este o metoda eficienta si sigura de determinare a consistentei nodulului. Poate detecta de asemenea si prezenta nodulilor multipli
- radiografia toracica poate identifica diseminarile la nivelul plamanilor, care sunt neobisnuite
- tomografia computerizata a ficatului pentru detectarea metastazelor la acest nivel, care sunt neobisnuite.
In cazuri rare de diseminari semnificative pot fi efectuate o rezonanta magnetica nucleara sau o scanare PET.
In cazul cancerului tiroidian medular poate fi necesara o tomografie computerizata a toracelui si abdomenului si o scintigrafie osoasa.

Diagnostic precoce
Testele screening cauta o anumita problema de sanatate inaintea aparitiei oricaror simptome. Necesitatea efectuarii screeningului pentru cancer tiroidian se va discuta cu medicul specialist.
Persoanele cu istoric familial de cancer tiroidian medular pot efectua un test genetic. Inaintea efectuarii acestuia este indicata discutia cu un genetician care va poate explica eventualul rezultat al testului.

Tratament
Diagnosticul de cancer tiroidian ar putea fi un soc. Pacientul poate experimenta furie, teama, depresie sau anxietate. Nu exista un mod normal de a reactiona sau de a face fata diagnosticului.Telul terapiei pentru cancerul tiroidian este indepartarea celulelor canceroase din organism. Procedeul depinde de varsta, tipul si stadiul cancerului tiroidian si de starea generala de sanatate. Majoritatea pacientilor vor fi operati pentru indepartarea partiala sau in intregime a glandei. Uneori nodulul trebuie excizat chirurgical in totalitate pentru a se putea determina prezenta sau absenta cancerului.
Deci, tratamentul este doar CHIRURGICAL

Postchirurgical ar putea fi necesar tratamentul cu iod radioactiv pentru a distruge tesutul tiroidian restant. O data indepartata o parte sau toata glanda tiroida va fi necesara administrarea medicatiei cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii. Aceste medicamente hormonale inlocuiesc necesarul de hormoni produsi in mod normal de glanda tiroida si previn aparitia hipotiroidismului (prea putini hormoni tiroidieni).

Terapia cancerului tiroidian poate include:
- chirurgia de indepartare a portiunii din glanda tiroida care contine tumora. Indepartarea unui lob se numeste lobectomie. Indepartarea ambilor lobi reprezinta tiroidectomia;
- iodul radioactiv, care este utilizat postchirurgical pentru distrugerea tesutului tiroidian restant.


Tratament chirurgical
Exista doua tipuri de interventii pentru indepartarea cancerului tiroidian. Lobectomia indeparteaza doar o parte (un lob) a glandei. Tiroidectomia indeparteaza intreaga glanda tiroida. In cazul diseminarii la limfoganglioni acestia vor trebui de asemenea excizati. Decizia asupra tipului de interventie depinde de varsta, tipul de cancer, metastaze si starea generala a organismului.

Optiuni chirurgicale
1. Tiroidectomia indeparteaza intreaga glanda tiroida
Aceasta este cea mai utilizata interventie, deoarece majoritatea pacientilor au cancer la nivelul ambilor lobi tiroidieni. Interventia ofera cel mai inalt grad de curabilitate si creste rezultatele pozitive ele terapiei cu iod radioactiv si supresia hormonului tiroidostimulant.

2. Lobectomia indeparteaza doar un lob tioridian
Aceasta este viabila daca tumora este mica si cuprinde doar un lob tiroidian. Lobectomia este mai putin complicata si duce mai putin probabil la hipotiroidism. Totusi cei supusi acestei interventii au risc mai mare de recurenta decat cei tiroidectomizati. Uneori lobectomia este efectuata cand cancerul este presupus dar nu confirmat. Daca la aceste cazuri se confirma cancerul va fi probabil necesara tiroidectomia.
In timpul interventiei pot fi excizati si ganglionii de la nivelul gatului si analizata prezenta celulelor tumorale. Daca sunt prezente celule tumorale se va utiliza iodul radioactiv pentru distrugerea celulelor restante.

De retinut!
Majoritatea cancerelor tiroidiene cresc si disemineaza atat de lent incat interventia chirurgicala poate fi amanata o scurta perioada de timp daca este necesar. Daca se alege amanarea interventiei cancerul tiroidian trebuie tinut sub observatie de medicul endocrinolog.
Lobectomia este mai putin complicata decat tiroidectomia si mai putin probabil sa determine hipotiroidism. Totusi cancerul reapare mai frecvent postlobectomie decat dupa tiroidectomie.

Alte tratamente
In cazul recurentei cancerului ar putea fi necesara radioterapia gatului. Aceasta este utilizata in cazul esecului iodului radioactiv. Este utilizata si la cei care nu pot fi supusi interventiei chirurgicale, tumora nu a fost excizata total sau in cazul metastazelor osoase.

De retinut!
Decizia utilizarii radioterapiei in cazul recurentei cancerului depinde de tipul de cancer, de raspunsul la iod radioactiv, de terapiile anterioare si starea generala de sanatate.
Trialuri clinice se efectueaza permanent pentru evaluarea terapiilor noi. Despre acestea se poate discuta cu medicul specialist.

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392