"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Monday, Mar 04th

Last update07:29:38 PM

Chist ovarian

Laparoscopie

Chist ovarian
Definitie:  Chistul ovarian este o colectie de lichid inconjutata de o membrana si localizata la nivelul ovarului. Este o patologie frecventa, majoritatea femeilor avand un chist ovarian la un moment dat in viata.

Simptomele:

menstruatii neregulate;
durere pelvina - poate fi o durere surda constanta sau intermitenta si poate merge pe coapse sau in regiunea lombara;
durere la contact sexual;
balonare
greata si varsaturi
senzatia de plenitudine si greutate in abdomen;
dificultate la urinat;
durere abdominala puternica aparuta brusc, sau durerea pelvina;
durere insotita de febra sau varsaturi.


chisturi ovariene

Diagnostic:
- ecografie, putandu-se observa o formatiune care modifica suprafata ovarului.
- laparoscopia este o alternativa de diagnostic prin vizualizare directa, in timpul careia se poate face si excizia chistului (chistectomie).

Tratamentul chirurgical:
Chistul trebuie sa fie inlaturat chirurgical daca este mare (peste 5 cm.), solid sau plin cu resturi, crescand in mod constant, de forma neregulata sau produce dureri sau alte simptome. Daca acesta nu este malign, poate fi inlaturat chirurgical fara a inlatura si ovarul.
Operatia se numeste chistectomie.
In unele cazuri este necesara si inlaturarea ovarului afectat(ovarectomie), lasand pe celalat intact cu scopul de a pastra posibilitatea de a avea ciclu hormonal normal.
Formatiunea poate fi inlaturata fie prin laparoscopie, fie printr-o operatie deschisa ( folosind o incizie pe linia slipului ) .
Laparoscopia se face cu un instrument subtire numit laparoscop care este ca un telescop subtire.Acesta este introdus in abdomen printr-o incizie mica chiar deasupra sau dedesubtul buricului. Cu laparoscopul, medicul poate vedea organele interne. Odata chistul inlaturat, acesta este trimis la un anatomopatolog care examineaza tesutul la microscop pentru diagnosticul final pentru chist.

Necesitatea interventiei chirurgicale:
In absenta unui tratamentului chirurgical principalele complicatii evolutive ale chistelor ovariene sunt important de mentionat: malignizarea chistelor ovariene (transformare in cancer), torsiunea celor care au pedicul, cu simptomatologie brutala (durere), hemoragie dupa ruperea unui chist ovarian care continua sa creasca in absenta tratamentului.

Avantajele chistectomiei laparoscopice deriva din avantajele laparoscopiei in general:
durerea postoperatorie a pacientului este mult redusa comparativ cu tehnica traditionala (care presupune clasicele incizii subcostala dreapta sau mediana de zeci de cm); diminuarea durerii postoperatorii poate fi explicata prin miniinciziile din laparoscopie, lipsa tractiunii din sutura clasica, ileusul postoperator redus ca durata;
mobilizarea pacientului dupa operatie este rapida, la cateva ore postoperator deoarece agresiunea minima la nivelul peretelui abdominal nu obliga bolnavul sa stea in repaus la pat;
alimentatia naturala este reluata rapid datorita ileusului (incapacitatea musculaturii intestinale de a propulsa continutul alimentar, fenomen mai important in chirurgia deschisa) postoperator diminuat;
supuratiile peretelui abdominal sunt exceptionale iar riscul de eventratie sau evisceratie foarte redus;
beneficiul estetic este de necontestat ,inciziile avand dimensiuni foarte reduse;
riscul de a dezvolta aderente postoperatorii este mult scazut;
timpul de spitalizare este scazut (practic dupa 24 de ore pacientul este externat) comparativ cu colecistectomia clasica unde spitalizarea poate dura 3-4 zile;
reintegrarea socioprofesionala a pacientului este rapida.

 

 

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392