"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Monday, Mar 04th

Last update07:29:38 PM

Litiaza biliara

Laparoscopie

Litiaza biliara
Vezica biliara (colecistul sau "fierea" populara) este un sac de mici dimensiuni, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire, prin intermediul unor canale, cai biliare.

Ca dimensiune calculii biliari, pot fi mai mici decat un bob de grau sau mai mari decat o minge de golf.

Simptome
Cel mai frecvent simptom ale litiazei biliare este durerea in zona epigastrica (zona stomacului) si in parte superioara dreapta a abdomenului, aria subcostala dreapta, denumita medical, hipocondru drept.
Durerea poate avea urmatoarele caracteristici:
- apare brusc in zona centrala superioara a abdomenului (zona epigastrica) si se poate intinde in partea superioara dreapta a spatelui si in zona umarului; este greu de gasit o pozitie confortabila; durerea nu dispare odata cu incercarea de deplasare;
- impiedica efectuarea unor miscari respiratorii normale si profunde;
- dureaza de la 15 minute pana la 24 ore (frecvent, dureaza intre 1 si 5 ore);
- apare noaptea, fiind atat de severa incat sa intrerupa somnul;
- apare dupa mese.

Durerea asociata litiazei biliare poate determina varsaturi, care pot duce la usurarea intr-o oarecare masura a durerii si presiunii abdominale. Durerea ce asociaza febra, greata si varsaturi sau inapetenta (pierderea apetitului alimentar), poate fi un semn de infectie la nivelul vezicii biliare (colecistita acuta).

Simptomele care sugereaza obstructia canalului biliar comun includ:
- ingalbenirea pielii si a portiunii albe a ochiului (icter);
- inchiderea la culoare a urinii (urini hipercrome);
- scaune deschise la culoare (acolice);
- febra si frisoane.

Investigatii:
Ecografia abdominala - este cel mai bun test pentru confirmarea litiazei biliare. Acuratetea testului este de 95%. Pentru efectuarea acestui test, medicul foloseste o sonda pe care o deplaseaza de-a lungul abdomenului si care transmite informatiile culese la un monitor. Aceasta investigatie poate arata si alte modificari la nivelul vezicii biliare si a canalelor biliare.

Evolutie
Cea mai frecventa problema cauzata de litiaza biliara consta in obstructia repetata de catre un calcul a canalului cistic, ductul ce dreneaza vezica biliara. Aceasta determina accese periodice de durere ce apar in contextul contractiei si relaxarii vezicii biliare. Accesele de durere sunt, de obicei, severe si constante, durand de la 15 minute pana la 6 ore, durerea putandu-se agrava dupa masa. Simptomele cedeaza in cateva zile.
La primul acces dureros, cea mai buna atitudine consta in a observa daca durerea trece fara interventie chirurgicala. Totusi, daca durerea este severa sau daca au mai existat asemenea antecedente dureroase, este necesar tratamentul chirurgical pentru indepartarea vezicii biliare.  
Calculii biliari de mici dimensiuni  pot determina aparitia pancreatitei acute, o inflamatie a pancreasului. Pietrele pot bloca fluxul de enzime digestive secretate de pancreas. Pancreatita poate duce la aparitia durerii abdominale acute, severe, la pierderea apetitului, greata, varsaturi si febra. Netratata poate duce la deces !

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392