"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Friday, Mar 29th

Last update07:29:38 PM

Litiaza biliara

Laparoscopie

Litiaza biliara
Vezica biliara (colecistul sau "fierea" populara) este un sac de mici dimensiuni, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire, prin intermediul unor canale, cai biliare.

Ca dimensiune calculii biliari, pot fi mai mici decat un bob de grau sau mai mari decat o minge de golf.

Simptome
Cel mai frecvent simptom ale litiazei biliare este durerea in zona epigastrica (zona stomacului) si in parte superioara dreapta a abdomenului, aria subcostala dreapta, denumita medical, hipocondru drept.
Durerea poate avea urmatoarele caracteristici:
- apare brusc in zona centrala superioara a abdomenului (zona epigastrica) si se poate intinde in partea superioara dreapta a spatelui si in zona umarului; este greu de gasit o pozitie confortabila; durerea nu dispare odata cu incercarea de deplasare;
- impiedica efectuarea unor miscari respiratorii normale si profunde;
- dureaza de la 15 minute pana la 24 ore (frecvent, dureaza intre 1 si 5 ore);
- apare noaptea, fiind atat de severa incat sa intrerupa somnul;
- apare dupa mese.

Durerea asociata litiazei biliare poate determina varsaturi, care pot duce la usurarea intr-o oarecare masura a durerii si presiunii abdominale. Durerea ce asociaza febra, greata si varsaturi sau inapetenta (pierderea apetitului alimentar), poate fi un semn de infectie la nivelul vezicii biliare (colecistita acuta).

Simptomele care sugereaza obstructia canalului biliar comun includ:
- ingalbenirea pielii si a portiunii albe a ochiului (icter);
- inchiderea la culoare a urinii (urini hipercrome);
- scaune deschise la culoare (acolice);
- febra si frisoane.

Investigatii:
Ecografia abdominala - este cel mai bun test pentru confirmarea litiazei biliare. Acuratetea testului este de 95%. Pentru efectuarea acestui test, medicul foloseste o sonda pe care o deplaseaza de-a lungul abdomenului si care transmite informatiile culese la un monitor. Aceasta investigatie poate arata si alte modificari la nivelul vezicii biliare si a canalelor biliare.

Evolutie
Cea mai frecventa problema cauzata de litiaza biliara consta in obstructia repetata de catre un calcul a canalului cistic, ductul ce dreneaza vezica biliara. Aceasta determina accese periodice de durere ce apar in contextul contractiei si relaxarii vezicii biliare. Accesele de durere sunt, de obicei, severe si constante, durand de la 15 minute pana la 6 ore, durerea putandu-se agrava dupa masa. Simptomele cedeaza in cateva zile.
La primul acces dureros, cea mai buna atitudine consta in a observa daca durerea trece fara interventie chirurgicala. Totusi, daca durerea este severa sau daca au mai existat asemenea antecedente dureroase, este necesar tratamentul chirurgical pentru indepartarea vezicii biliare.  
Calculii biliari de mici dimensiuni  pot determina aparitia pancreatitei acute, o inflamatie a pancreasului. Pietrele pot bloca fluxul de enzime digestive secretate de pancreas. Pancreatita poate duce la aparitia durerii abdominale acute, severe, la pierderea apetitului, greata, varsaturi si febra. Netratata poate duce la deces !



Necesitatea interventiei chirurgicale
De obicei, primul acces de simptome determinate de litiaza biliara nu este sever.       Complicatiile grave (precum obstructia canalului cistic, colestita acuta, icterul, pancreatita acuta) se pot produce oricind. Uneori interventia chirurgicala de urgenta este necesara. In majoritatea cazurilor se prefera  tratamentului conservativ (medicamentos) pana la aparitia unui al doilea episod dureros. Daca apar doua episoade dureroase, este foarte posibil ca acestea sa se repete in viitor. In aceasta situatie, tratamentul chirurgical pentru indepartarea vezicii biliare este cea mai buna solutie. Persoanele ce resimt simptome asociate litiazei biliare, au un risc mai mare de a prezenta simptome dureroase in viitor si complicatii, fata de cei asimptomatici. Este imposibil de prezis frecventa episoadelor dureroase, precum si severitate acestora. Multi dintre cei ce se hotarasc sa nu se trateze chirurgical, vor avea probleme ulterioare.  
In anumite situatii, medicii pot recomanda interventia chirurgicala pentru calculii asimptomatici. Expectativa ar putea sa nu fie indicata in urmatoarele cazuri:
- calcul de mari dimensiuni
- alte probleme medicale asociate, precum diabetul zaharat, ce ar putea agrava complicatiile litiazei biliare
- risc crescut de aparitie al cancerului de vezica biliara (de exemplu, in cazul indienilor Pima)
- o dezvoltare excesiva a unor tesuturi la nivelul vezicii biliare (polipi)
- vezica calcificata (cunoscuta si sub numele de vezica de portelan).
Tratamentul chirurgical  duce la disparitia simptomelor si la prevenirea aparitiei complicatiilor.

De retinut!
Netratarea litiazei biliare se asociaza cu un risc de aparitie a colecistitei acute, a icterului,sau pancreatitei
Aproximativ 15% dintre persoanele cu litiaza biliara simptomatica prezinta calculi biliari la nivelul canalului biliar comun. Calculii inclavati la nivelul canalului biliar comun pot duce la aparitia unor complicatii amenintatoare de viata, astfel incat este necesara indepartarea lor  in timpul opertiei de indepartare a vezicii biliare.

Tipuri de interventii chirurgicale
Interventia laparoscopica este cel mai frecvent tip de interventie chirurgicala efectuata pentru indepartarea vezicii biliare.
Interventia pe abdomen deschis poate fi efectuata in cazul in care laparoscopia nu este o optiune. Marea majoritate a interventiilor chirurgicale pe abdomen deschis sunt efectuate dupa ce s-a incercat efectuarea unei colecistectomii laparoscopice. Interventia pe abdomen deschis poate fi considerata o alegere mai buna daca sangele nu se coaguleaza normal, anatomia zonei vezicii biliare nu este normala sau exista foarte multe cicatrici de la interventiile chirurgicale anterioare.
Colecistectomia laparoscopica (extirparea vezicii biliare) este una dintre operatiile cel mai frecvent practicate in serviciile de chirurgie. Ea este efectuata in special pentru litiaza colecistica (“pietre la fiere”).

Colecistectomia laparoscopica (extirparea vezicii biliare) este una dintre operatiile cel mai frecvent practicate in serviciile de chirurgie. Ea este efectuata in special pentru litiaza colecistica (“pietre la fiere”).

Colecistectomia laparoscopica  se deosebeste ce cea clasica  prin mijloacele de realizare, ceea ce permite un traumatism operator mult diminuat, datorita faptului ca nu este necesara o incizie lunga a peretelui abdominal si se evita manevrele si tractiunile pe viscerele abdominale.

Cum se realizeaza aceasta interventie chirurgicala?
Operatia se executa sub anestezie generala. Un element esential il constituie crearea artificiala a unui spatiu intre viscere (organe) si peretele abdominal, prin introducerea in cavitatea peritoneala a unui gaz (CO2) sub presiune.

 


Acest spatiu permite atat vizualizarea foarte buna a colecistului si manevrarea organelor invecinate cat si introducerea si manevrarea instrumentelor chirurgicale. Introducerea gazului se face printr-un ac care strabate peretele abdominal, conectat la un sistem de insuflare.Printr-o incizie de 1-1,5 cm la nivelul ombilicului se traverseaza peretele abdominal cu un trocar prin care se va introduce laparoscopul. Acest instrument este un tub metalic de 10 mm in diamentru, prevazut cu un sistem optic care permite atat difuzarea in abdomen a luminii, cat si receptionarea imaginilor din abdomen cu ajutorul unei lentile – obiectiv, situata la extremitatea distala a instrumentului. Printr-un circuit de transmisie, imaginea ajunge la capatul distal al laparoscopului (situat in afara abdomenului), la care este racordata o videocamera miniaturizata. Videocamera preia imaginea si o transmite pe un monitor TV.



Prin alte 3 incizii de 0,5-1 cm se plaseaza in abdomen alte trei trocare prin care se vor introduce si manipula intrumentele necesare pentru executarea operatiei propriu-zise: pense chirurgicale, foarfeci, elecrocauter, departator, aplicator de clipuri, disector, canula de spalare-aspirare.
Chirurgul are pe monitor o imagine foarte clara si marita a colecistului, asigurata de un ajutor care manevreaza laparoscopul cu videocamera, urmarind pas cu pas operatia. Al doilea ajutor, manevrand pensele de tractiune, expune organul in pozitia cea mai favorabila. Chirurgul diseca, cu ajutorul penselor, canalul cistic si artera cistica, apoi aplica clipurile si le sectioneaza cu foarfecele. Dupa aceasta manevra colecistul este decolat de pe ficat. Hemostaza (oprirea sangerarii) se face cu electrocauterul. Dupa detasarea completa a colecistului, acesta este extras din abdomen prin canula cea mai mare. Se controleaza campul operator si se extrag din abdomen instrumentele si trocarele. In incheierea operatiei se sutureaza plagile cutanate.
 
Avantajele colecistectomiei laparoscopice deriva din avantajele laparoscopiei in general:
• durerea postoperatorie a pacientului este mult redusa comparativ cu tehnica traditionala (care presupune clasicele incizii subcostala dreapta sau mediana de zeci de cm); diminuarea durerii postoperatorii poate fi explicata prin miniinciziile din laparoscopie, lipsa tractiunii din sutura clasica,  ileusul postoperator redus ca durata;
• mobilizarea pacientului dupa operatie este rapida, la cateva ore postoperator deoarece agresiunea minima la nivelul peretelui abdominal nu obliga bolnavul sa stea in repaus la pat;
• alimentatia naturala este reluata rapid datorita ileusului (incapacitatea musculaturii intestinale de a propulsa continutul alimentar, fenomen mai important in chirurgia deschisa) postoperator diminuat;
• supuratiile peretelui abdominal sunt exceptionale iar riscul de eventratie sau evisceratie foarte redus;
• beneficiul estetic este de necontestat ,inciziile avand dimensiuni foarte reduse;
• riscul de a dezvolta aderente postoperatorii este mult scazut;
• timpul de spitalizare este scazut (practic dupa 24 de ore pacientul este externat) comparativ cu colecistectomia clasica unde spitalizarea poate dura 3-4 zile;
• reintegrarea socioprofesionala a pacientului este rapida.

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392