Chist pilonidal
Definitie: Boala pilonidala sacrococcigiana este o infectie cronica, trenanta, intrerupta de acutizari a tegumentelor situate imediat deasupra santului interfesier. Este determinata de firele de par ce patrund ca niste “burghie” in tesutul conjunctiv subcutanat. Reactia inflamatorie duce la aparitia unui chist infectat (chist pilonidal) la nivelul tegumentului.Chistul pilonidal poate fi suficient de dureros pentru a face dificile sezutul si deplasarea, iar in anumite cazuri de la acest nivel se poate exterioriza puroi. | |
Simptome Boala pilonidala este evidentiata pentru prima oara ca o mica gropita (denumita si sinus) imediat lateral sau superior de santul interfesier. Firele de par pot protruziona de la nivelul acesteia si de asemenea pot fi evidentiate mai multe chisturi. Boala pilonidala este adesea asimptomatica. Atunci cand zona infectata se inroseste, urmatoarele simptome pot fi resimtite: – inrosirea sau umflarea (edematierea) zonei situata imediat lateral sau superior de santul interfesier, cu o senzatie de disconfort suficient de puternica incat sezutul si deplasarea sa se faca cu dificultate; – exteriorizarea de la nivelul chistului a sangelui si a unui lichid tulbure; – febra peste 38,1 grade C si exteriorizarea de puroi. |
Cu toate ca boala pilonidala se intalneste mai frecvent la barbati, aceasta poate aparea si la femei. Datorita localizarii, chistul pilonidal poate induce o stare de jena si de izolare sociala.
Diagnostic
Este suficienta examinarea vizuala a zonei din jurul santului interfesier.
Tratamentul este chirurgical
Chistul pilonidal simptomatic poate fi tratat intr-unul din cele doua modalitati:
– deschiderea si drenarea chistului (abces pilonidal);
– excizia chistului (chistul pilonidal neinfectat).
Incizia si drenarea chistului este deseori prima optiune terapeutica, intrucit infectarea acestuia este frecventa.In cazul in care chistul nu se vindeca sau recidiveaza, medicul specialist va efectua excizia acestuia. Incizia si drenajul chistului pot fi de asemenea efectuate pentru limitarea infectiei inaintea efectuarii exciziei pentru a se limita riscul de raspandire a acesteia. Totusi, alegerea tratamentului depinde de severitate infectiei.
Incizia si drenajul
Intr-o interventie de incizie si drenaj, firele de par si puroiul sunt eliminate. Peretii chistului nu sunt indepartati. Rana ce rezulta in urma interventiei este pansata si de obicei se vindeca in 2 pana la 5 saptamani. Rata de recidiva a chistului este cuprinsa intre 1,25% si 19,5%. Medicul va recomanda administrarea antibioticelor pentru limitarea infectiei.
Excizia
Interventia de excizie presupune indepartarea intregului chist pilonidal.
Dupa ce chistul si tesutul infectat sunt eliminate, rana poate fi inchisa prin sutura (metoda inchisa) sau poate fi lasata deschisa.
Excizia chistului se vindeca in 1-4 saptamani, pe cand incizia si drenajul necesita 3 pana la 6 saptamani pentru vindecare. Riscul de recurenta a chistului este mai mic in cazul exiciziei decat in cazul inciziei si drenajului.
Postoperator:
In cazul efectuarii unui tratament chirurgical (excizie sau incizie si drenaj) pentru chistul pilonidal:
– medicul va oferi instructiuni pacientului in ceea ce priveste ingrijirea zonei respective (epilare);
– in mod normal se recomanda repausul la domiciliu si limitarea activitatilor fizice pe o perioada de cateva saptamani;
– procesul de vindecare poate fi dureros, astfel incat poate deveni necesara administrarea de medicamente antialgice.
Tratamentul la domiciliu al bolii pilonidale se concentreaza pe mentinerea zonei afectate curata si in cazul tratamentului chirurgical se refera la respectarea recomandarilor medicale si la ingrijirea zonei respective.