Chiste hidatice hepatice

Chirurgie laparoscopica
Definitie
Aceasta este o boala parazitara provocata prin infestarea cu stadiul larvar al Taeniei Echinococcus granulosus. Larva se dezvolta in ficat, plamani si, mai rar, in alte organe.
Echinococcus granulosus provoaca formarea unui chist hidatic, un fel de tumora rotunda de marime variabila (pana la 15 sau chiar 20 centimetri in diametru) marginita de un perete gros si umpluta cu un lichid mai mult sau mai putin limpede si cu scolecsi (capete de tenie) care pot sa dea din nou nastere, la om, unui alt chist.
Tenia adulta este gazduita mai intai de catre caine, care, defecand, raspandeste ouale teniei pe sol. Omul se contamineaza atunci cand ingera ouale de tenie raspandite pe sol care contamineaza apa sau legumele consumate crude, ori cand isi duce mainile la gura fara sa si le fi spalat, dupa ce a manipulat pamantul sau a mangaiat un caine a carui blana contine parazitul.
Simptome
– crestere in volum a ficatului;
– dureri localizate in hipocondrul drept;
– icter (pielea ia o culoare galbena) si pusee trecatoare de urticarie;
– palparea unei formatiuni tumorale la nivelul hipocondrului drept.

Diagnostic
Metodele imagistice: sunt cele mai sigure în ceea ce priveşte diagnosticarea hidatiozei. Acestea sunt:
– radiografia;
– CT(tomografie computerizata);
– ecografia;
– RMN (rezonanta magnetica nucleara).
Laborator:
– determinarea anticorpilor.
– intradermoreacţia Casoni ce constă în injectarea intradermică de anigen hidatic. Este pozitivă dacă apare în decurs de 1-2 zile o papulă/maculă roşie cu edem în jur.
– eozinofilia provocată, la câteva zile după reacţia Casoni arată o creştere de câteva procente în chistul hidatic.

Tratamentul este chirurgical
Tratamentul recomandat este cel chirurgical. Tratamentul chirurgical constă în suprimarea parazitului şi tratarea leziunilor de vecinătate. În chistul hidatic necomplicat se practică evacuarea lichidului hidatic, evacuarea membranei hidatice şi tratamentul lojei chistice restante. Înainte de evacuarea lichidului hidatic, acesta poate fi inactivat prin injectarea de ser fiziologic. În cazul chistului complicat, supurat se asociază lavajul cavităţii chistice cu antibioterapie.

Related Posts