Colon (tumori)

Chirurgie generala

 Tumorile de colon pot fi mailgne sau benigne.

Definitie. Cancerul la colon este o tumoră malignă ce poate sa apăra pe o leziune precursoare al unui cancer malign (polipi de exemplu). Acest tip de cancer este întâlnit atât la bărbați cât și la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenoame sau polipi. Apoximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind moștenite.

Simptome. Deseori apar mucozități în scaun, însoțite de sânge de culoare închisa(negru). Tranzitul intestinal devine neregulat și variabil din punct de vedere al consistenței (se alternează constipația cu diareea). Poate crea o senzație persistentă de defecație. De asemena, poate provoca dureri abdominale și, în funcție de organism, scăderi bruște de greutate, anemie, amețeli.

Diagnosticul. Analizele de laborator includ:
– teste de sânge: hemoleucograma – arata anemie hipocromă microcitară, prin deficiență de Fe; combinarea cu deficitul de vitamina B12 sau folat determină anemie macrocitară;
– teste funcționale hepatice: sunt de obicei normale, chiar și în cazul metastazelor hepatice;
– testele de inflamație: VSH crescut;
– testul hemocult pozitiv.
– Tuseul rectal
– Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = portiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica cam 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala;
– Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie
– Irigografia simpla (mai rar folosita astazi) sau cu dublu contrast
– Ecografia abdominala (nu vede cancerul de colon, dar poate sa vada eventualele metastaze in ficat, abdomen sau ganglionii abdominali)
– Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele si extensia la organele din vecinatate)
– Colonoscopia virtuala (colonografia CT) – este disponibila si in Romania

Tratament.
Sunt numeroase variante de tratament pentru cancerul de colon. Chirurgia de excizie este prima opțiune terapeutică. În funcție de stadiul clinic al bolii chirurgia este sau nu urmată de chimioterapie, iar dacă tumora este foarte mare, înainte de operație este necesară radioterapia.

Medicația cuprinde: – agenți antineoplazici, – chimioterapia: fluorouracil, vincristina, leucovorin – irinotecab, oxaliplatin, cetuximab.

După tratament este necesară supravegherea post-operatorie, la 3-6 luni o colonoscopie de control, urmată de a doua la un an. Ecografia și CT trebuie efectuate la 3-6 luni pentru identificarea metastazelor la distanță. Profilaxia cuprinde urmatoarele măsuri: efectuarea de teste de screening, menținerea unei diete sănătoase.

Dieta trebuie să conțină fructe și legume, crude sau preparate termic, pentru necesarul de fibre alimentare; suplimente de calciu la persoanele cu deficit, vitamine antioxidante: A, C, E; reducerea cantitații de grăsimi nesaturate ingerate, consumul preferențial de uleiuri vegetale cu acizi omega 3, reducerea consumului de carne roșie, de sare și produse afumate sau preparate prin sărare.

Related Posts