Incizii, evacuări abcese, hematoame
ABCES PERIANAL Ce sunt abcesele perianale ? |
Persoane predispuse
• diabeticii
• constipatia cronica,unele sporturi precum calaritul . ciclismul sau unele meserii care necesita statul in sezut pentru perioade lungi de timp( soferi,etc)
• boala Crohn sau alte boli inflamatorii cronice ale intestinului
• persoanele care folosesc medicamente care deprima sistemul imunitar al organismului, cum ar fi steroizii (prednison, metilprednisolon), sau chimioterapie pentru cancer.
• sarcina
• persoanele care practica sexul anal.
Care sunt simptomele?
• Durerea in regiunea anala este de obicei principalul simptom al unui abces perianal . Mersul pe jos, statul pe scaun, defecatia, tusea sau stranutul pot agrava durerea.
•Tumefactia (umflatura) in regiunea anala, rosie, calda si intens dureroasa.
• Febra, frisoane, transpiratii nocturne
• Tulburari de tranzit intestinal (cel mai frecvent constipatia).
Diagnosticul abcesului perianal
Abcesele perianale pot fi de obicei observate la inspectie ( atunci cand medicul chirurg examineaza pacientul).
Se observa o formatiune inflamatorie in zona perianala(umflatura), rosie,calda ,dureroasa,de consistenta lichidiana( contine puroi).
Tratamentul- este doar chirurgical!
Interventia chirurgicala se realizeaza doar cu anestezie rahidiana si consta in incizia la nivelul zonei de maxima fluctuenta a formatiunii inflamatorii, evacuarea puroiului( dupa care o cantitate se trimite pentru examen bacteriologic si antibiograma-pentru a evidentia ce tipuri de bacterii au produs abcesul si antibioticul la care sunt sensibile aceste bacterii), lavajul( spalarea ) cavitatii restante si mesaj.
Dupa interventia chirurgicala se recomanda tratament antibiotic si antiinflamator.
Ingrijirea postoperatorie este extrem de importanta pentru asigurarea succesului interventiei chirurgicale.
Pacientul necesita in perioada postoperatorie pansamente regulate dupa Indicatiile medicului curant chirurg:
•îndepartati parul din zona in mod regulat,dar este posibil sa fie necesar epilatul definitiv. Imediat dupa operatie se recomanda sa evitati cremele depilatoare deoarece acestea pot fi iritante.
•curatati zilnic zona cu sapun cu glicerina, care tinde sa fie mai putin iritant. Clatiti zona bine pentru a indeparta orice reziduuri de sapun.
•pastrati zona curata si uscata. Nu folositi pudre, uleiuri sau remedii din plante pe aceasta zona.
•evitati sezutul prelungit pe suprafete dure.
•semnale de alarma postoperatorii-inrosire, umflare (edematiere), durere, exteriorizarea unui lichid tulbure ori sanghinolent sau febra.
CHIST SEBACEU
Definiție: chisturile sebacee se formeaza prin retentia secretiei unor glande sebacee carora li s-au obstruat, din diferite motive, conductele excretoare. Ele apar la persoane tinere sau adulte cu tendinta la dezvoltarea unui sindrom seboreic si au o localizare dependenta de aria de raspandire a glandelor sebacee : toracele anterior si posterior, pielea capului, fata, membre.
La barbati, se intalnesc cel mai frecvent la nivelul scrotului si toracelui anterior.
Trebuie mentionat faptul ca aparitia acestor chisturi este aleatorie si nu tine de o transmitere ereditara a bolii.
Simptome
Aspectul lor este variabil, de la mici tumori subepidermice cu tegumentul de acoperire de aspect normal, de consistenta moale, pana la tumori mari unele cu aspect eritematos si sub tensiune, datorita suprainfectiei. Uneori, continutul chistului se poate evacua spontan sau dupa exprimare, lasand sa se elimine un material alb-galbui sau purulent, urat mirositor.
Evoluție
Chisturile sebacee pot ramane stationare, pentru perioade relativ mari de timp (ani), se pot evacua periodic sau se pot suprainfecta.
Tratamentul
Este exclusiv chirurgical si vizeaza excizia intregii glande cu tot cu continutul retentionat. Suprainfectiile repetate anterioare pot duce la formarea de tesut cicatricial si aderenta chistului la tesutul adiacent ceea ce poate conduce la ruperea chistului in momentul operator si excizie incompleta sau defectuoasa. Daca excizia este completa, nu apar recurente. Daca pacientul are predispozitie la formarea de chiste sebacee , atunci se pot forma noi leziuni in alte zone.
Interventia se face sub anestezie locala asigurand un comfort deplin al in timpul operator.
FURUNCUL
Definiție: este o afectiune a pielii care are drept cauza infectia foliculilor de par, avand ca rezultat acumularea locala de puroi si tesut necrotic. Mai multe furuncule alaturate pot conflua intre ele conducand la formarea de carbunculi.
Simptome
Furunculele se prezinta ca noduli cutanati cu continut purulent, calzi la atingere, si extremi de durerosi. In centrul furunculului se poate observa un punct alb sau galbui prin care se se poate drena spontan puroi. La unele persoane aparitia furunculelor poate fi precedata de senzatie de mancarime locala. Localizarea cea mai frecventa a furunculelor se face la nivelul spatelui, abdomen, axile, umeri, fata, nas, coapse si fesier dar pot apare si in alte zone.
In cazul infectiilor severe, aparitia mai multor furuncule poate fi insotita de febra si marirea in volum a ganglionilor adiacenti.
In cazul in care aparitia de furuncule se face in mod recurent aceasta afectiune poarta numele de furunculoza.
Factorii de risc
Pentru aparitia furunculozei mentionam portajul bacterian intranazal, diabetul zaharat, obezitatea, neoplazii, malnutritia si medicatia citostatica, toate acestea necesitand investigatii ce pot fi efectuate in cadrul clinicii noastre.
Tratamentul
Consta in incizarea leziunii urmata de drenaj asociat cu terapie antibiotic local si sistemic. Foarte importanta este consulatia de specialitate in care sunt analizate cauzele si istoricul aparitiei acestor leziuni. Va sunt explicate masurile de preventie si va sunt indicate analizele de laborator pentru depistarea eventualelor afectiuni asociate
HEMATOM
Definiție: colectie de sange intr-un orgam sau intr-un tesut, aparuta ca urmare a unei hemoragii. Are aproape intotdeauna drept cauza un traumatism.
Tratament: se evacueaza sangele, prin punctie sau prin incizie chirurgicala, doar in cazul hemagioamelor voluminoase si compresive.