"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Sunday, Jun 13th

Last update07:29:38 PM

Chist pilonidal

Categorie: Chirurgie generala doctor chirurgie Leuca Dan

Definitie:
Boala pilonidala sacrococcigiana este o infectie cronica, trenanta, intrerupta de acutizari a tegumentelor situate imediat deasupra santului interfesier. Este determinata de firele de par ce patrund ca niste "burghie" in tesutul conjunctiv subcutanat. Reactia inflamatorie duce la aparitia unui chist infectat (chist pilonidal) la nivelul tegumentului.

Chistul pilonidal poate fi suficient de dureros pentru a face dificile sezutul si deplasarea, iar in anumite cazuri de la acest nivel se poate exterioriza puroi.
pilonidal 1

Simptome
Boala pilonidala este evidentiata pentru prima oara ca o mica gropita (denumita si sinus) imediat lateral sau superior de santul interfesier. Firele de par pot protruziona de la nivelul acesteia si de asemenea pot fi evidentiate mai multe chisturi. Boala pilonidala este adesea asimptomatica. Atunci cand zona infectata se inroseste, urmatoarele simptome pot fi resimtite:
- inrosirea sau umflarea (edematierea) zonei situata imediat lateral sau superior de santul interfesier, cu o senzatie de disconfort suficient de puternica incat sezutul si deplasarea sa se faca cu dificultate;
- exteriorizarea de la nivelul chistului a sangelui si a unui lichid tulbure;
- febra peste 38,1 grade C si exteriorizarea de puroi.

pilonidal 2

Cu toate ca boala pilonidala se intalneste mai frecvent la barbati, aceasta poate aparea si la femei. Datorita localizarii, chistul pilonidal poate induce o stare de jena si de izolare sociala.

Diagnostic

Este suficienta examinarea vizuala a zonei din jurul santului interfesier.

Tratamentul este chirurgical
Chistul pilonidal simptomatic poate fi tratat intr-unul din cele doua modalitati:
- deschiderea si drenarea chistului (abces pilonidal);
- excizia chistului (chistul pilonidal neinfectat).
Incizia si drenarea chistului este deseori prima optiune terapeutica, intrucit infectarea acestuia este frecventa.In cazul in care chistul nu se vindeca sau recidiveaza, medicul specialist va efectua excizia acestuia. Incizia si drenajul chistului pot fi de asemenea efectuate pentru limitarea infectiei inaintea efectuarii exciziei pentru a se limita riscul de raspandire a acesteia. Totusi, alegerea tratamentului depinde de severitate infectiei.

Incizia si drenajul
Intr-o interventie de incizie si drenaj, firele de par si puroiul sunt eliminate. Peretii chistului nu sunt indepartati. Rana ce rezulta in urma interventiei este pansata si de obicei se vindeca in 2 pana la 5 saptamani. Rata de recidiva a chistului este cuprinsa intre 1,25% si 19,5%. Medicul va recomanda administrarea antibioticelor pentru limitarea infectiei.

Excizia
Interventia de excizie presupune indepartarea intregului chist pilonidal.
Dupa ce chistul si tesutul infectat sunt eliminate, rana poate fi inchisa prin sutura (metoda inchisa) sau poate fi lasata deschisa.
Excizia chistului se vindeca in 1-4 saptamani, pe cand incizia si drenajul necesita 3 pana la 6 saptamani pentru vindecare. Riscul de recurenta a chistului este mai mic in cazul exiciziei decat in cazul inciziei si drenajului.

Postoperator:
In cazul efectuarii unui tratament chirurgical (excizie sau incizie si drenaj) pentru chistul pilonidal:
- medicul va oferi instructiuni pacientului in ceea ce priveste ingrijirea zonei respective (epilare);
- in mod normal se recomanda repausul la domiciliu si limitarea activitatilor fizice pe o perioada de cateva saptamani;
- procesul de vindecare poate fi dureros, astfel incat poate deveni necesara administrarea de medicamente antialgice.

Tratamentul la domiciliu al bolii pilonidale se concentreaza pe mentinerea zonei afectate curata si in cazul tratamentului chirurgical se refera la respectarea recomandarilor medicale si la ingrijirea zonei respective.

Anus (hemoroizi, fisură anală, abces perianal, fistulă perianală)

Categorie: Chirurgie generala doctor chirurgie Leuca Dan

Definitie
Hemoroizii sunt dilatatiile venelor situate la nivelul submucoasei canalului anal si rectului inferior (pachete hemoroidale). Acestea pot atinge dimensiuni suparatoare si pot fi exteriorizati prin anus. complicandu-se in diverse moduri - sangerare prin fisura la baza acestora sau prin fistula venoasa, tromboza hemoroidala sau prolaps.

Aceasta afectiune este extrem de raspandita si apare atat la persoanele de sex masculin cat si la cele de sex feminin.
Hemoroizii sunt clasificati in functie de localizare in:
- interni - situati in interiorul canalului anal, si
- externi - iesiti afara din canalul anusului.

hemoroizi 1
Cauze:
- ortostatismul prelungit;
- tusea cronica;
- efortul fizic intens, prelungit;
- constipatia cronica/diareea cronica;
- sarcina (prin compresie pelvina);
- imbatranirea determina alterarea peretilor vasculari
- boli de ficat;
- tumori pelvine sau ale rectului ce apasa pe venele de la acest nivel.
hemoroizi 2

Simptome
Apar doar in cazul aparitiei unor complicatii:
- fisurile anale ce pot provoca dureri intense si sangerari importante;
- abcese perianale (colectii de puroi situate in regiunea din jurul anusului cu posibilitatea agravarii acestora prin extensie in vecinatate sau cu evacuare spontana si eventual reaparitie ulterioara);
- fistule perianale (comunicare anormala intre rect sau canalul anal si regiunea vecina);
- prurit (mancarime) la nivelul anusului;
- iesirea hemoroizilor prin canalul anal(prolaps) cu revenirea lor dificila si dureroasa.

Complicatii
Cea mai frecventa complicatie a hemoroizilor interni este reprezentata de sangerarea acestora datorata ranirii lor de catre materiile fecale tari in cazul constipatiei. Sangerarea este cu sange rosu proaspat ce apare odata cu scaunul, fiind observata in vasul de toaleta sau pe hartia igienica, care ingrijoreaza de cele mai multe ori bolnavul. O alta complicatie a acestora este procidenta lor, adica trecerea lor prin orificiul anusului devenind greu de trecut inapoi in canalul anal, fiind durerosi si inflamati. Hemoroizii externi se pot complica prin trombozare si inflamare prezentand durere la acest nivel, foarte suparatoare pentru bolnav. De asemenea, hemoroizii externi pot sangera.

Diagnostic
In cazul prezentei sangelui in scaun, pentru a putea tine diagnosticul de hemoroizi sangeranzi, medicul va trebui sa exploreze bolnavul pentru a face deosebirea dintre o sangerare datorata hemoroizilor si cea datorata altor cauze - cel mai frecvent un cancer de intestin gros.
Tuseul rectal este o manevra obligatorie si de rutina a oricarui bolnav si in special a celor ce acuza simptome in aceasta regiune. Aceasta explorare care poate oferi informatii pretioase referitoare la regiunea anusului, se efectueaza cu manusa si lubrifiant cu bolnavul asezat in coate si genunchi sau pozitie ginecologica. Pentru o examinare mai complexa se poate utiliza anuscopul sau rectoscopul. Examinarea directa a rectului poate fi efectuata si prin recto-colonoscopie, ce va permite si vizualizarea sigmoidului si a intregului colon excluzand astfel eventuale leziuni patologice cu sangerare.

Tratament
In cazul inflamarii acestora, trombozei hemoroidale si iritatiei hemoroizilor tratamentul recomandat este in general aplicarea locala de unguente cu continut de substante antiinflamatoare, analgezice sau chiar substante anestezice, supozitoare cu continut similar, iar in cazurile asociate cu constipatie se vor administra laxative.
Igiena locala riguroasa reprezinta un element de maxima importanta.
Dupa disparitia simptomelor de inflamatie se va interveni chirurgical ( sub rahianestezie) practicandu-se rezectia hemoroizilor, aceasta fiind singura modalitate terapeutica curativa - hemoroidectomie.

Postoperator:
- eliminarea factorilor predispozanti: constipatia, iritatia locala, sezutul prelungit;
- regim alimentar regulat cu alimente cu continut crescut de fibre vegetale cu rol in reglare a peristalticii (miscarilor tubului digestiv);
- mod de viata sanatos cu miscare, sport si evitarea sedentarismului;
- evitarea condimentelor si alcoolului, mai ales in timpul crizei hemoroidale.

Testicule (hidrocel, varicocel, orhiectomie)

Categorie: Chirurgie generala doctor chirurgie Leuca Dan


O vorba din popor spune ca “barbatii au inima in pantaloni” si oricat de rautacioasa ar parea ea, exista si un adevar medical in aceasta afirmatie. Unele afectiuni din sfera genitala pot trada boli cardiovasculare. Varicocelul este una din ele!

Varicocelul reprezinta o dilatare a venelor testiculare, apare aprope in exclusivitate pe partea stanga a scrotului si cu o frecventa mai mare la adolescenti.

Care sunt cauzele varicocelului?
Varicocelul este cauzat cel mai frecvent de o modificare a pozitiei normale de varsare a venei spermatice stangi in vena renala stanga. La aceasta se mai poate adauga:
- un deficit al peretelui venos;
- deficit al valvelor venoase sau chiar absenta lor la locul de varsare a venei testiculare in vena renala.

Care sunt simptomele varicocelului?
- senzatie de greutate scrotala;
- dureri inghino-scrotale
- umiditate crescuta a tegumentului scrotal
- tulburari sexuale

varicocel 1

La inspectie si palpare, hemiscrotul prezinta dilatatii venoase cu aspect de "pachet de rime" mai mult sau mai putin voluminoasa, de obicei pe partea stanga si superior, neregulata, moale, mobila, uneori dureroasa.

Diagnosticul se poate completa cu:
- explorare Doppler care sa evidentieze conglomeratul venos de la nivel scrotal;
- mai rar flebografie si termografie pentru refluxul venos;
- scintigrafia este utila pentru a scoate in evidenta congestia si deficitul peretelui venos.
- spermograma pentru a stabili daca varicocelul a afectat calitatea spermei.

Tratament:
 Tratamentul este strict chirurgical:
- se intervine clasic sau laparoscopic si se leaga vena spermatica.

Necesitatea interventiei chirurgicale:
Varicocelul reprezinta o cauza de infertilitate masculina. Procesul prin care el determina asta, nu este in totalitate cunoscut. O explicatie ar fi cresterea temperaturii la nivel scrotal.
Tratamentul  varicocelului isi dovedeste eficacitatea daca in perioada postoperatorie, caracteristicile spermei se imbunatatesc. Aproximativ 40% din barbatii cu sterilitate, prezinta varicocel, dar exista, de asemenea, si pacienti cu aceasta afectiune care nu sufera de infertilitate.

 

Fimoză

Categorie: Chirurgie generala doctor chirurgie Leuca Dan

Definitie
Fimoza este o afecțiune medicală ce împiedică retragerea completă a prepuțului la baza glandului la băieți sau la persoane adulte.
La majoritatea copiilor fimoza este mai degrabă fiziologică decât patologică, în timp ce la copiii mai mari și la adulți este mai frecvent patologică decât fiziologică.

Nu toate fimozele la copii sunt fiziologice. Deși neobișnuit, fimoza poate conduce ocazional la dureri sau obstrucție urinară.

fimoza 1
Cauzele apariției fimozei patologice în copilărie sunt variate. Unele cazuri de fimoză pot să apară în urma balanitelor (inflamații ale glandului penisului), poate din cauza unor eforturi inadecvate de separare și retragere a prepuțului la copil. Alte cazuri de prepuț neretractabil pot fi cauzate de stenoze prepuțiale sau de o strâmtorare ce împiedică descoperirea glandului, de fuziunea prepuțului cu glandul penisului la copii, sau de un fren scurt care împiedică retracția prepuțului. În unele cazuri cauzele fimozei nu sunt clare, sau este greu de făcut diferența intre fimoza fiziologică și cea patologică dacă un copil are dureri fimoza 2

în timpul micțiunii sau dacă prepuțul se umflă în timpul urinării sau dacă există un disconfort aparent. Totuși, chiar și umflarea prepuțului în timpul urinării nu indică întotdeauna o obstrucție urinară.

Fimoza la adulți și la copiii mai mari poate avea diferite grade de severitate, unii bărbați pot să-și retracteze parțial prepuțul ("fimoză relativă"), iar alții nu pot să-și descopere glandul nici în stare flască("fimoză completă").
Atunci când fimoza se dezvoltă la un adult necircumcis care anterior apariției fimozei putea să-și retragă prepuțul, este aproape întotdeauna vorba despre o cauză patologică și este foarte probabil ca această fimoză să creeze probleme barbatului. O cauză importantă a fimozei patologice dobândite este balanita xerotică obliterantă cronică [balanitis xerotica obliterans] (BXO), o stare de origine necunoscută a pielii care produce în apropierea vârfului prepuțului un inel albicios de țesut cicatriceal întărit cu o elasticitate scăzută care împiedică retragerea prepuțului peste gland. Unele dovezi sugerează că BXO ar putea fi similară cu maladia numită [lichen sclerosus et atrophicus] care afectează vulva. Toți factorii infecțioși, inflamatori și hormonali sunt implicați sau presupuși a fi factori ce contribuie la apariția fimozei.

Complicațiile cronice ale fimozei dobândite(patologice) pot include discomfort sau dureri în timpul urinării sau raporturilor sexuale. Poate fi împiedicat jetul urinar, având ca rezultat picurarea și stropirea în urma urinării. Mai rar, dar nu imposibil poate să apară obstrucția urinară care este o complicație mai periculoasă. Dacă un prepuț parțial retractabil se retractă în timpul unui raport sexual, pot să apară dureri și o constricție a glandul penisului. Un prepuț complet neretractabil rareori este dureros. Există unele dovezi care includ fimoza între factorii de risc ai cancerului penian.

Cea mai rea complicație acută este parafimoza.. În această stare acută, glandul este umflat și dureros, iar prepuțul este imobilizat de umflătură într-o poziție de retracție parțială. Partea proximală a penisului este flacidă. Parafimoza este considerată o urgență.

Tratamentul fimozei
Circumcizia este soluția chirurgicală tradițională în cazul fimozei patologice și este eficientă.

Membre inferioare (varice, amputaţii)

Categorie: Chirurgie generala doctor chirurgie Leuca Dan

Varicele (boala varicoasa) - este o afectiune generala cronica, caracterizata printr-un proces degenerativ al peretelui venos, pe care se grefeaza in conditiile date dilatatii venoase permanente, deseori circumscrise, neregulate, cu aspect sinuos sau ampular, numite varice. Cand sunt situate superficial, aceste vene devin vizibile, dilatate si produc adesea simptome caracteristice - oboseala, senzatia de greutate sau durere in membrul respectiv. In cazurile severe, varicele se pot rupe sau pot da nastere la leziuni ulcerate, deschise, la suprafata pielii. varice 1
Localizarea cea mai frecventa a varicelor este la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse. Varicele pot aparea atat la femei cat si la barbati la orice varsta.

Simptomatologie
:
- senzatie de greutate la nivelul membrelor inferioare;
- dilatatii venoase;
- edeme ale membrelor inferioare;
- scaderea pilozitatii;
- senzatie de tensiune dupa ortostatismul prelungit.

Complicatii ce apar in absenta interventiei chirurgicale:
- ruptura varicelor cu hemoragie importanta greu de controlat;
- leziuni dermo-epidermice;
- ulcer varicos;
varice 2

- tromboflebita superficiala, in care domina reactiile inflamatorii ale venelor superficiale (roseata pielii) si mai putin generatoare de embolii; sunt intalnite in varice, unele forme de arterita in endoflebite medicamentoase;
- tromboflebita profunda, caretrebuie corect diagnosticata, deoarece poate sa produca embolii pulmonare; apar indeosebi in perioada postoperatorie, dupa sarcina, diverse infectii, neoplasme. In 60% din cazuri survin la bolnavi cu imobilizare prelungita la pat, cu afectiuni casectizante sau boli infectioase.

Tratamentul curativ este complex.
Safenectomia subcutanata(stripping) insotita de extirparea pachetelor varicoase gambiere este denumirea interventiei chirurgicale ce se realizeaza asupra vaselor de sange inflamate, strangulate si tumefiate de la suprafata pielii.
Masurile complementare sunt locale (compresie externa prin ciorap elastic) si generale ( evitarea ortostatismului prelungit, fizioterapie, medicatie flebotonica, vasopresoare, antiinflamatoare, antialgice).
Aceste vase de sange sunt de obicei situate pe picioare, in principal pa gambe si pe tibii. Prezenta acestor vase de sange dilatate va poate stanjeni, si poate provoca de asemenea un mare disconfort daca stati in picioare o perioada mai lunga de timp, disconfort care se va prezenta sub forma unei dureri sacaitoare si a unei senzatii de greutate .

Femeile sunt mult mai predispuse catre aceasta afectiune decat barbatii, datorita sarcinilor si a tendintelor generale de ingrasare rapida . Totusi aceasta afectiune are si un puternic factor genetic, asa ca, afectiunea se poate manifesta la mai multi membrii ale aceleiasi familii.

Exista multiple metode de tratare a varicelor, printre acestea numarandu-se exercitiile fizice, dietele echilibrate, ciorapii special conceputi pentru usurarea circulatiei si multe altele. In orice caz, cel mai eficient remediu este interventia chirurgicala.

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392