"Salonul 2 - Noua ne pasa de voi!"

Tuesday, May 11th

Last update07:29:38 PM

Contraceptia definitiva

Sterilizarea chirurgicala (Ligatura tubara)
ligaturare ovareSterilizarea nu este o decizie usoara. Trebuie sa decizi impreuna cu partenerul tau daca mai doriti sau nu copii in viitor. Sterilizarea este o procedura permanenta si ireversibila. De aceea este important sa recurgi la alte metode de contraceptie sigure, dar temporare, pe termen lung, pana ai decis definitiv ca nu mai doresti copii.


Metodele de ligatura tubara
Cea mai utilizata metoda de ligatura tubara este prin chirurgie laparoscopica sub anestezie generala. Trompele uterine sunt blocate fie prin pensare cu clipsuri de metal sau plastic, fie prin sectionare, fie prin cauterizarea (arderea) unei portiuni din trompele uterine.

Cum se efectueaza sterilizarea chirurgicala?
Sterilizarea este o metodă anticoncepţională chirurgicală.
Sterilizarea se efectuează sub anestezie generală în sala de operaţie. Ambele trompe uterine sunt închise (coagulate) prin aplicarea de curent electric.

ligaturare ovare b
Cicatricea formată constituie un obstacol, astfel trompele devin impermeabile (blocate), iar spermatozoizii nu mai pot întâlni ovulul. In prezent această intervenţie se efectuează laparoscopic şi durează aproximativ 30 minute. Sterilizarea laparoscopică se efectueaza  în spital, cu spitalizare 2-3 zile.

Cat de sigura este sterilizarea chirurgicala? 
Sterilizarea chirurgicală reprezintă una din cele mai sigure metode de contracepţie, având un indice Pearl de 0.1-0.4. Efectuarea ei implică o decizie matură din partea ambilor parteneri, deoarece sterilizarea este o intervenţie de cele mai multe ori ireversibilă atât la bărbat, cât şi la femeie.

Indicatiile sterilizarii chirurgicale
Femeia care doreşte sterilizarea trebuie să nu mai dorească copii şi să fi incheiat planificarea familială (numărul de copii dorit). Partenerul ei trebuie să fie convins că nu mai doreşte copii. Decizia este finală şi ireversibilă.

Contraindicatiile sterilizarii chirurgicale
Sterilizarea chirurgicală este mai puţin indicată femeilor (cuplurilor) tinere, fară copii.

Efectele secundare ale sterilizarii chirurgicale
In condiţiile în care sterilizarea este efectuată corect, sunt implicate numai trompele uterine, care sunt blocate chirurgical. Funcţia ovarelor şi producţia de hormoni sexuali nu sunt influenţate. Sterilizarea nu influenţează menstruaţia, apetitul sexual (libido-ul) sau plăcerea sexuală. Sterilizarea nu afectează forma corpului. Sterilizarea influenţează doar capacitatea de a rămâne gravidă şi a face copii. Ca orice operaţie, sterilizarea trebuie făcută in cunoştinţă de cauză.

Impactul psihic al sterilizarii chirurgicale
Percepţia psihică a sterilizării  ţine de următorii factori:
1.Decizia luată necondiţionat, fără presiune sau sub influenţa unei terţe persoane, şi totdeauna în acord cu partenerul/partenera;
2.Dorinţa de procreere trebuie să fie închisă atât pentru relaţia prezentă cât şi pentru o eventuală relaţie viitoare;
3.La femeie este de dorit ca intervenţia să nu fie făcută în lăuzie sau în momentul unui avort la cerere, deoarece în aceste momente sensibile emotional luarea unei astfel de decizii poate fi influenţată major.

Avantajele sterilizarii  laparoscopice deriva din avantajele laparoscopiei in general:
• durerea postoperatorie a pacientului este mult redusa comparativ cu tehnica traditionala (care presupune clasicele incizii subcostala dreapta sau mediana de zeci de cm); diminuarea durerii postoperatorii poate fi explicata prin miniinciziile din laparoscopie, lipsa tractiunii din sutura clasica, ileusul postoperator redus ca durata;
• mobilizarea pacientului dupa operatie este rapida, la cateva ore postoperator deoarece agresiunea minima la nivelul peretelui abdominal nu obliga bolnavul sa stea in repaus la pat;
• alimentatia naturala este reluata rapid datorita ileusului (incapacitatea musculaturii intestinale de a propulsa continutul alimentar, fenomen mai important in chirurgia deschisa) postoperator diminuat;
• supuratiile peretelui abdominal sunt exceptionale iar riscul de eventratie sau evisceratie foarte redus;
• beneficiul estetic este de necontestat ,inciziile avand dimensiuni foarte reduse;
• riscul de a dezvolta aderente postoperatorii este mult scazut;
• timpul de spitalizare este scazut (practic dupa 24 de ore pacientul este externat) comparativ cu colecistectomia clasica unde spitalizarea poate dura 3-4 zile;
• reintegrarea socioprofesionala a pacientului este rapida.

Contact

  • Adresa: Str. G-ral Traian Mosoiu, Nr.22
    Cluj-Napoca 400124, Judetul Cluj, Romania
  • Tel: (+4) 0745.323. 392