Laparoscopie exploratorie diagnostică
Consideratii generale Laparoscopia este o metoda de explorare/diagnostic minim invaziva care permite vizualizarea directa a organelor intraabdominale, recoltarea de probe( biopsie sau aspiratie).Laparoscopia exploratorie nu numai ca facilitează diagnosticul unor afectiuni, ce nu au fost descoperite prin alte investigatii, dar face posibilă intervenţii cu caracter terapeutic. | ![]() |
Indicatii – dureri abdominale acute; – abdomenul acut traumatic; – dureri pelviene cronice si infertilitate.Durerile abdominale acute constituie una dintre cele mai frecvente indicatii. În aproximativ 30-40% din cazuri, etiologia(cauza) durerii abdominale ramane evaziva (incerta) în ciuda analizelor de laborator si a investigaţiilor radiologice. | ![]() |
Laparoscopia de diagnostic este aplicabila la pacienţii cu traumatisme abdominale (contuzii) stabili hemodinamic. Se pot astfel decela leziuni intra-abdominale, reducând astfel numărul de laparotomii nonterapeutice şi complicaţii asociate. De asemenea, o procedură terapeutică poate fi efectuată dacă este posibila din punct de vedere tehnic:
– ascita de etiologie neprecizata;
– diagnosticarea cirozei hepatice;
– stadializarea preoperatorie a unor cancere, diagnosticul limfoamelor si second look dupa interventiile oncologice.
– permite efectuarea de biopsii ghidate;
– criptorhidie (testicul non palpabil).
La pacienţii copii şi adolescenţi cu testicule nonpalpable, laparoscopia diagnostică este o alternativa mai putin invaziva de explorare chirurgicală pentru a localiza testicule nonpalpable. O intervenţie terapeutică (orhidectomie sau orhidopexia), poate fi efectuate laparoscopic în aceeaşi sedinta.
Durerea pelvina cronica este o tulburare complexa cu etiologii multiple. Laparoscopia de diagnostic prin vizualizarea directă a structurilor pelvine facilitează identificarea etiologiei(boala inflamatorie pelvina. endometrioza, aderentele, sau chist ovarian, astfel că o intervenţie terapeutică poate fi, de asemenea, efectuata.