Rinichi (tumori)

Chirurgie generala
Definitie:

O tumoră renală este o formaţiune crescută anormal în rinichi. Tumorile pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase).
Cea mai frecventă leziune renală este o zonă plină cu lichid numită chist. Chisturile simple sunt benigne şi nu se transformă în cancer.
Tumorile renale solide sunt mai rare, dar în mai mult de 90% din cazuri sunt maligne.

Simptome
Din nefericire, cancerul renal nu are simptome incipiente, dar este bine să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă observaţi următoarele:
– sânge în urină;
– umflătură în abdomen;
– pierdere în greutate inexplicabilă;
– durere în flanc;
– inapetenţă.
 

Diagnostic:
Cele mai frecvente investigaţii utilizate pentru diagnosticarea cancerului renal:
– ecografia
– pielografia intravenoasă
– radiografia toracică.
– angiografia
– biopsia

Dacă, după ce aceste teste diagnostice au fost efectuate există o importantă suspiciune că formaţiunea renală este malignă, se va îndepărta chirurgical rinichiul (nefrectomie).
– analiza de urină
Analiza de urină este în general parte a examenului fizic complet. Se fac examene la microscop şi analize biochimice pentru a detecta mici cantităţi de sânge sau alte substanţe ce nu se pot vedea cu ochiul liber. Aproape jumătate din pacienţii ce au cancer cu celule renale vor avea sânge în urină. Examenul microscopic de urină (citologia) poate detecta celule canceroase în urină.
– analize de sânge
Hemoleucograma completă şi anumite examene biochimice pot detecta anomalii asociate cancerului renal. Anemia (scăderea numărului de eritrocite) este foarte frecventă. Eritrocitoza (prea multe eritrocite)poate apărea de asemenea deoarece unele cancere renale produc un hormon (eritropoietina) ce poate creste producţia de eritrocite a măduvei hematogene.

Tratament
Metoda chirurgicală pentru tratarea cancerului renal se numeşte nefrectomie. În cancerul renal avansat sau metastatic nefrectomia radicală împreună cu terapia cu interferon poate îmbunătăți prognosticul bolii.

Nefrectomie radicală
Implică scoaterea rinichiului în întregime şi se poate face prin două metode:
– chirurgie standard sau “deschisă”: se face o incizie largă prin care se extrage rinichiul.
– nefrectomie laparoscopică radicală: este aşa numitul “standard de aur” chirurgical pentru pacienți selecționați cu cancer renal; presupune cîteva incizii mici şi are avantajul unei spitalizări reduse (trei zile față de o săptămînă), o recuperare mai rapidă şi o pierdere mai mică de sînge față de chirurgia standard.

Nefrectomie parțială
Se elimină doar zona de cancer a rinichiului împreună cu o margine de țesut sănătos şi poate fi realizată prin chirurgie deschisă sau laparoscopică (cea din urmă încă în stadiu de dezvoltare). Este recomandată pentru tumori cu dimensiuni de pînă la 4 cm şi are o rată de recurență de circa 5%.

Related Posts