Stomac (tumori, hernii hiatale, stenoze pilorice)

Chirurgie generala
Stomacul reprezinta una dintre cele mai frecvente localizari ale bolii neoplazice maligne la nivelul tubului digestiv.Cancerul gastric reprezinta o adevarata problema de sanatate publica, fiind a doua cauza de deces prin cancer in lume, dupa cancerul pulmonar. Intereseaza mai ales sexul masculin si perioadele de virsta intre 50 si 70 de ani.In Romania, mortalitatea prin cancer gastric este de doua ori mai mare comparativ cu tarile Uniunii Europene.

Simptomatologie:
In stadiile initiale, boala poate fi complet asimptomatica sau pot exista durere sau disconfort in etajul abdominal superior.
– Lipsa poftei de mincare, intoleranta selectiva pentru carne
– Slabire in greutate
– Durere care apare dupa masa si, spre deosebire de durerea din ulcer, nu se calmeaza la ingestia de alimente sau la medicamente antiacide (Dicarbocalm, Maalox, Ulcerotrat, Almagel etc);
– Senzatie de saturatie imediat dupa ingestia unui aliment;
– Varsaturi cu alimente digerate;
– Exteriorizarea de singe fie prin varsatura (varsaturi cu singe proaspat sau digerat – „in zat de cafea”) sau melena – scaun negru, lucios ca pacura este un simptom digestiv grav, de alarma care impune investigatie endoscopica de urgenta.

Daca tumora se extinde la nivelul pancreasului, apare durere iradiata in spate, iar daca se extinde la nivelul intestinului gros, apar varsaturi cu aspect de materii fecale;
– Diseminarea tumorii prin singe la distanta (metastazarea) poate produce marirea abdomenului (ascita), cresterea dimensiunilor ficatului, splinei, tumora in sfera genitala, manifestari pulmonare (tuse, sputa cu singe), simptome asemanatoare meningitei (dureri de cap, varsaturi), marirea ganglionilor (cel mai caracteristic este ganglionul situat deasupra claviculei stingi);
– Paloare tegumentara, din cauza anemiei;
– Uneori se palpeaza tumora in regiunea superioara a abdomenului;
– Uneori pot aparea manifestari care nu au legatura cu cancerul gastric (asa-numitele manifestari paraneoplazice): tromboflebita, eruptii cutanate, dureri osoase, manifestari neurologice sau psihice (tulburari de comportament, stari confuzionale etc).

Diagnostic
– Analizele uzuale de laborator pot evidentia cresterea VSH-ului, anemie sau alterarea probelor hepatice atunci cind sint prezente metastazele in ficat. „Nu exista nici o analiza de singe care sa stabileasca diagnosticul de cancer gastric. – Examenul radiologic cu sulfat de bariu poate decela modificari la nivelul stomacului sugestive pentru tumora gastrica.
– Endoscopia digestiva superioara care vizualizeaza tumora si preleveaza fragmente de mucoasa pentru examenul histopatologic.
– Ecografia abdominala, computer- tomografia, radiografia toracica sunt investigatii ce pot furniza informatii referitoare la extensia cancerului.

Tratament
Este chirurgical. Depistat in stadiu precoce, cancerul gastric poate beneficia de tratament chirurgical cu viza curativa. Odata ce tumora se extinde in grosimea peretelui stomacului sau la organe invecinate interventia chirurgicala devine laborioasa. Chirurgul va taia o portiune din stomac sau chiar intreg stomacul, impreuna cu ganglionii invadati. Radioterapia si chimioterapia (citostaticele) nu au rezultate deosebite in tratamentul cancerului gastric.

Rata de supravietuire depinde de depistarea cancerului in stadiu precoce (de exemplu, in Japonia supravietuirea la 5 ani in cancerul gastric depistat precoce este de 89%).

Related Posts